maanantai 14. lokakuuta 2013

Maalin valinnan vaikeudesta ja syksyn kauneudesta
Uuden kodin remontti on edennyt siihen vaiheeseen, että maalien valinta on ajankohtainen. Olin käynyt ostamassa neljä erilaista koemaalipurkkia olohuonetta ja hallia silmällä pitäen, ja remonttimies oli toissapäivänä tehnyt niitä koetilkut olohuoneen seinään. Kävin paikanpäällä toteamassa ettei yksikään väri ollut sitä, mitä olin hakenut. Yksi oli liian punertava (Tikkurila Y467 Shaali), yksi taittoi vihreään (Tikkurila Y487 Piazza, sen kuuluisan X487 Laasti-värin vaaleanharmaampi versio). Kaksi muuta - no jaa. Eivät vain iskeneet vaikka tietokoneen ruudulla ja maalikaupan väriviuhkassa olivat kovinkin lupaavan näköisiä. 

Ylläoleva kuva on otettu eilen, ja muutamiin väritilkkuihin on ehditty jo sipaista kittiä tasoittamaan seinää. Maalit näyttäytyvät kuvassa tummempina kuin ne ovat luonnossa, mutta sävyerot tulevat hyvin esiin tässä.

Lisäys: Nämä mallipalat on maalattu Tikkurilan Jokerilla, joka on puolihimmeä maali. Typerää sinänsä, koska lopullinen maali tulee olemaan Tikkurila Harmony, joka on täysin himmeä/mattamainen maali. Väri näyttää aina kylläisemmältä eli tummemalta mitä enemmän maalissa on kiiltoa, joten tämä kokeilu meni siinä mielessä vähän pieleen, aina oppii uutta.

Eilen illalla kotona alkoi armoton googlailu ja kokemusten lukeminen, ja päädyin viimein useiden suositusten ja mallilapun perusteella paljon kehuttuun H484 Mulperiin, jonka ei ilmeisesti pitäisi taittaa mihinkään edellä mainitsemaani, ja joka on kaunis ja lämmin harmaan beige, ja hieman noita ylläolevia maaleja vaaleampi.


Hakusessa olisi ollut täydellinen vaalea hiekan sävy, mutta tämän lähemmäs en ole päässyt. Toivottavasti ei ole meille liian keltainen. Tätä ei saanut pienessä koepurkissa lainkaan, joten sen mallilapun pohjalta mennään.

Muuten tänne kuuluu syksyä. Mies vei kuopuksen eilen lastenkonserttiin ja koska esikoinen kieltäytyi sinne lähtemästä, kävimme hänen kanssaan ensin ottamassa nuo ylläolevat maalikuvat ja sitten jästkillä ja heittelemässä kiviä merenrannalla. On ihmeellistä, miten onnellisia lapset ovat pienestäkin siivusta ihan omaa aikaa äidin tai isän kanssa. Ilman sitä sisarusta. Huomaa kyllä, että sille olisi tilausta enemmänkin.


Upeasta ruskasta ja mahtavista syyssäistä on nautittu täysillä, meillä on tälläkin hetkellä kotona maljakossa vaahteranlehtiä.Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille!


9 kommenttia :

 1. Voi apua, maalin valinta on niin vaikeaa. Meilläkin oli viikonloppuna maalausurakka meidän vanhempien makuuhuoneessa. Lämpimänharmaata seinää toivottiin ja haettiin. Valitsemamme väri osoittautui AIVAN vääräksi. Oli siis liian tumma ja liian sininen, ei hyvä. Eilen ei auttanut muu kun ottaa kierros 2 ja hakea uusi maali. Tälläkertaa näyttää että taidettiin onnistua paremmin. Värikoodia en nyt muista, mutta on juuri tuota Tikkurilan H46... alkavaa sarjaa. Viimeistä numeroa en muista, mutta voin ilmoitella koodin kun menen kotiin? Väri on selkeästi harmaa, mutta taittuu lämpimään. Harmaanseinän valinta taitaa olla aika vaikeaa, useampi ihminen sanoi meille, että ovat maalanneet useita kertoja seinät, jotta mieluinen väri löytyy :) Valot ja ympärillä olevien kalusteiden materiaalit ja värit ovat niin tärkeitä myöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaat ovat kuulema vaikeita juuri siksi, että yllättävän moni taittaa siniseen tai liilaan, yllätys voi olla melkoinen kun erilaisissa valoissa seinä onkin aivan eri värinen kuin oli ajateltu...

   Meillä pääosa kalusteista on valkoisia, joten jotain väriä halusin pohjalle. Ajattelin ensin harmaita, mutta kallistuin sitten kuitenkin lämpimämpiin sävyihin. Onneksi maali on helpompi vaihtaa kun tapetti, jos yhtään tela pysyy kädessä... Tosin en tiedä kuinka laadukasta jälkeä saisin itse aikaan.

   Poista
 2. Mua harmitti pitkään pari vuotta sitten liian hätäisesti tehty maalivalinta. Laskettuun aikaan oli 2 viikkoa, sisko miehineen tulossa maalausavuksi ja haussa oli harmaa maali, joka ei taittaisi mihinkään (onko sellaista?). Lopulta seinästä tuli siniseen taittava harmaa eli minun silmissä täysin sininen. Kaikkien muiden mielestä seinä on tosi kivan värinen, paitsi minun, joka halusin tyylikkään harmaan seinän. Ja minäkin olin/olen liian laiska järjestämään uutta maalaussessiota, koska elän siinä toivossa, että joskus päästäisiin isompaan kotiin ja keskittäisin sisustusenergiat sitten sinne.

  Kauniita syyskuvia! Niitä onkin näillä keleillä some pullollaan. ;)
  Remontointi-intoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että melko hätäisesti on tehty tämäkin... On muka ollut viikkotolkulla aikaa miettiä, mutta kun vaihtoehtoja on liikaa ja mieli muuttaa, niin kyllähän se jo alkaa ahdistamaan. Vieläkin arvon että jos sittenkin ne harmaat olisivat olleet paremmat... Miehellä menee hermot.

   Ihan parhaat vinkit värien valintaan olen muuten saanut täältä:
   http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2012/10/maalin-savyn-valinta.html

   Ja valkoisista täältä:
   http://muotoseuraafunktiota.blogspot.fi/2012/10/valkoinen-maalimaailma.html

   Suosittelen!

   Poista
  2. Kiitos linkkivinkeistä! :)

   Edessä on lastenhuoneen pintaremppa, ja joku valkoinen maalisävy pitäisi hankkia. Se saattaakin olla vaikeampaa kuin olin ajatellut päätellen tuosta vaihtoehtojen määrästä...!

   Poista
  3. Joo, tämä valkoisten maailma on avautunut ihan uudella tavalla nyt kun näitä on pohdiskellut. Meille tulee valkoiseksi Tikkurilan F484 Kalkki, joka taittaa aavistuksen ruskeaan, seinällä näyttää tietty valkoiselta.

   Poista
 3. Kiitti noista vinkeistä! Meilläkin on lähinnä valkoisia ja mustia huonekaluja ja jotenkin ajattelen, että harmaa olisi siihen tyylikäs valinta (plus miellyttää omaa silmää). Mutta saapa nähdä miten mieli muuttuu, jos/kun joskus ollaan sisustamassa. Onhan tämä siniharmaakin tavallaan ihan jees, tosin ei ollenkaan sitä, mitä minulla oli mielessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on käyttänyt kodissaan sitä Tikkurilan Laastia X487 mikä kiehtoi minuakin, mutta kallistuin kuitenkin noihin lämpimiin rusehtaviin sävyihin. Melkein jo tekesi mieli muuttaa mieltä, tämä päättäminen on liian vaikeaa.

   Muuten, aiempaan kommenttiisi liittyen, tuon Form Follows Function -blogista opin senkin, että tikkurilan 499-värisarja on puhtaita harmaita ilman mitään vivahteita, eli sellaisia, mitkä eivät taita mihinkään väriin. Eli F499 se vaalein ja siitä tummuu ja/tai harmaantuu tasaisesti.

   Ihan parasta tuossa blogipostauksessa oli että siinä on selitetty ne värisävyjen kirjainyhdistelmien merkitykset, eli kuinka ne kirjaimet ja numerot juoksevat ja mitä ne merkitsevät. Avasi tätä maalihommaa huomattavasti.

   Poista
 4. Meillä on kahdessa huoneessa Mulperia ja olen kyllä tykännyt :) kaverina on Kalla, joka livenä maalarinvalkoisen vieressä näytti ihan kermaan taittavan (hivenen kellertävä). Raikas ja mukava yhdistelmä, valkoista ehkä vielä miettisin toiseksi seuraavaan paikkaan, mutta Mulperilla maalaan jatkossakin :)

  VastaaPoista

Kommentti ilahduttaa aina!