torstai 21. maaliskuuta 2013

'Hirtän itseni patteriin' ja muut kauneimmat lastenlaulut



Esikoinen on siinä iässä, että laulattaa kovasti. Kuuntelen keittiössä paljon radiota ja joulun jälkeen ostin itselleni Vain elämää -levyt, jotka ovat soineet paljon meillä kotona. Tytön suosikkikappale on Erinin 'Vanha nainen hunningolla' Katri Helenan tulkitsemana, eli kotoisammin 'Ratsastuslaulu'. Erityisesti hän tykkää laulaa kertosäkeen alkua, joka menee: "Ja mä mietin kuinka mä ratsastin..." Onneksi ei tiedä, mihin sanoilla viitataan.

Tyttären paras ystävä puolestaan yhdessä vaiheessa lauleskeli PMMP:n Rakkaalleni-kappaletta jossa on sanoitus: "Jos kuitenkin sä hylkäät, niin hirtän itseni patteriin”.

Kovin ovat lastenlaulut muuttuneet omasta lapsuudestani. 

Kuopus oli asetellut tiikereitä parin päivän takaisissa leikeissään. Aikuinen näkee - ja kuulee - asiat hieman eri vinkkelistä.

Aika tietysti kultaa ja muuttaa muistot, mutta omat musiikilliset muistikuvani lapsuudestani ovat laatua 'Mörkö se lähti piiriin', 'Mustan kissan tango' sekä 'Täti Moonika'. Meillä on kyllä nykyäänkin muutama ihan oikea lastenlaululevy, jotka vain valitettavan usein vain jäävät pölyttymään hyllyyn.

Pitäisikö alkaa olla varovaisempi sen suhteen, millaista musiikkia kotona kuuntelee? Missä iässä lapset alkavat ymmärtää mitä he oikeastaan rallattelevat? Onko populäärimusiikki lapselle pahasta? Ja koska en varmaan olisi pätevä äiti ellen syyllistyisi jostakin: olenko soittanut lapselleni liian vähän lastenlauluja ja onko vahinko vielä korjattavissa? Pitäisikö se korjata? 

Kuinka teillä - varotteko soittamasta tietynlaista musiikkia lastenne kuullen vai onko kaikki vapaasti kuunneltavissa? Lauletaanko ja kuunnellaanko teillä paljon perinteisiä lastenlauluja?


11 kommenttia :

  1. Me kuunnellaan aika paljon lastenmusiikkia. Aivan ehdoton suosikki on tällä hetkellä vuoden lastenlevyksi valittu Pikku Papun laulut. Vauvan vaaka levyä on kuunneltu niin, että se alkaa olla puhkikulunut. Autossa uhmakas vaatii nykyisin aina "mii muu" eli hänen musiikkia.

    Ei kai sitä oikein voi rajoittaa mitä musiikkia lapsi kuulee, kun musiikkia kuitenkin kuulee niin kaikkialla. Hurjaltahan se kuulostaa, kun leikki-ikäinen rallattelee tuollaisia asioita mutta jaksan uskoa, että lapsi ymmärtää ne omalla tavallaan ja ymmärrys kasvaa sitten iän mukana.

    Kummityttö lauloi pikkutyttönä tarhan laulukilpailussa Leevi and the Leavingisiä: "juon kaljaa auringonnousuun..", kun muut lauloivat lastenlauluja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Radiosta tosiaan tulee mitä vaan, ja monesti olen kyllä saattanut laittaa radion kiinni tai vaihtaa kanavaa jos meno menee roisiksi tai musiikki ei ihan vastaa ikätasoa. Lapset kuitenkin nappaavat pian kiinni kaikesta heidän mielestään kiinnostavasta, ja ainakin esikoisella on hyvä kyky muistaa joitakin sanoja tosi pitkään.

      Enemmän pitäisi tosiaan alkaa nyt kuunnella lastenmusiikkia, ja hommata vaikkapa juuri tuo mainitsemasi levy. Meillä esikoinen ei aikanaan yksinkertaisesti suostunut kuuntelemaan joitakin lastenlevyjä, en tiedä miksi. Nyt on maku hieman jo avautunut. Ehkä siis senkin takia olemme olleet paljon radion varassa - jostain syystä se ei ärsyttänyt häntä yhtä paljon.

      Poista
  2. Meillä kuunnellaan sekä lastenlauluja että ihan mitä vaan :D Tänään pojat kuuntelivat Fearfactoryä, pauli hanhiniemeä, Megadethia, Irinaa, niitä lasten lauluja. Ainoa mitä en halua lapsille soittaa on esimerkiks Petri Nygård

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisihan sekin ihan tylsää, jos vanhempien pitäisi pitää omat musiikkinsa kaapissa kunnes lapset menevät nukkumaan. Varmaan onkin hyvä jos saavat kuunnella monipuolisesti ja sitten muodostaa oman mielipiteensä siitä, mistä tykkäävät. Tosin, kyllä minä otin Nylon Beatin kokoelman takavarikkoon koska niissä biiseissä on oikeasti sellaisia sanoituksia joita en välitä kuunnella joku päivä lapsen suusta bussissa (Seksi vie ja taksi tuo, jne.)

      Poista
  3. Luin otsikon ensin, että "hirtän itseni pantteriin"... :D Mietin että miten se oikein tapahtuu...

    Meidän lapset tykkää perinteisistä lastenlauluista, eikä me taideta olla muuta kuunneltukaan (laiska äiti ei ole jaksanut hankkia mitään uutuuksia). Ja niistä tietysti mitä muskarissa lauletaan. Meidän pojat on vasta nyt alkaneet itsekin laulelemaan, ja nuo laulut on piiri pieni pyörii ja lorupussilaulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut jännä homma miten itse koen keskisuurta-suurta syyllisyyttä siitä, että meillä ei kuunnella enemmän lastenlauluja. Kiva juttu että teillä niitä laulellaan, meilläkin onneksi jonkin verran. Pitää nyt selvästi alkaa panostaa tähän asiaan.

      Poista
  4. Meillä kuunnellaan Fröbelin Palikoita. KOKO AJAN. Muutama viikko sitten käytiin keikalla ja siitä se fanitus oikein repesi: fanipaita ja fanilippis pitää olla koko ajan päällä ja kuulemma iso julistekin pitäisi saada seinälle (not!) tai oikeastaan Fröbelin Palikat -talo, mikä se sitten onkaan. Noi FB-videot on kyllä siitä hyviä, että kaikissa lauluissa on jokin leikki ja meillä 1-vuotiaskin jo osaa heilutella käsiä ja hyppiä jne. oikeassa kohdassa. Saa kivasti lapset liikkumaan laulun mukana.

    Sanatkin on yleensä vaarattomia, mutta uudella levyllä lauletaan "naapurin sika tuli matkoilta, toi mukanaan tuliaisia" ja nyt meidän 3v poika huudahtaa naapurin sedän nähdessään "naapurin sika!". Oli selittelemistä eka kerralla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi sikajuttu on mainio! :D Tuttu on ollut opettaja ala-asteella ja siellä yksi poika ei ollut millään keksinyt mitä kirjoittaa isänpäiväkorttiin. Tuttu oli siihen ehdottanut että kirjoita vaikka jokin runo. Poika oli tehnyt työtä käskettyä ja näyttänyt sitten kortin opettajalle. Siinä luki 'Hus sika metsään!'. Hyvää isänpäivää vaan! ;)

      Fröbelinpalikoihin pitäisi muuten tutustua myös!

      Poista
  5. Olipas hauska postaus! :) Meillä kuunnellaan jonkun verran perinteistä lasten musaa, uusista suosikkeja on mm. Ipanapa 3, Freijan ja Rajattoman lasten levyt, Pikku Papu ja uusimpana Karvakorvan laulupurkki.

    Omasta lapsuudesta muistan mm. seuraavat lempikappaleet: I was made for loving you ja Lick it up! (Kiss), Touch me (Samantha Fox) ja Boys, boys, boys (Sabrina). Nämä oli ala-asteiän hittejä, ja vaikka siinä jotenkin ehkä tajusi, että näissä taitaa olla jotain aikuisten juttua, niin ei niitä kovin syvällisesti tullut analysoitua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi pikkupapu on nyt varmaan pakko käydä hankkimassa kun on nyt jo toinen suositus! Freijasta en ole kuullut koskaan, onko jokin uusi tuttavuus?

      Tuon Samantha Foxin muistan minäkin. Ja Kylie Minugueta lauleltiin 'Aasty pistu laki, laki laki lakiii....', ei mitään hajua mitä tarkoittaa. Että on sitä silloinkin osattu!

      Poista
    2. Juu, Pikku Papu on tosi kiva, osta kirja kanssa.

      Freijan levy Kiekkumaralla (2008) on kansanmusiikkia. En ole mikään suuri kansanmusiikin kuluttaja, tuo levy on kuitenkin huikean hyvä. Pikaisella googlauksella näyttäs että sitä ei ole saatavilla, ehkäpä kirjasto auttaa ensi hätään.

      On sitä osattu joo. Glen Medeiroksen Nothing's gonna change my love for you sai myös hauskoja tulkintoja, kun ei kukaan tajunnut yhtään, mitä siinä lauletaan ton biisin nimen lisäksi.

      Poista

Kommentti ilahduttaa aina!