perjantai 24. toukokuuta 2013

Haikeudella luovun - myymisen vaikeudesta
Oletteko kiinnittäneet huomiota siihen miten usein tässä maassa myydään käytettyä tavaraa haikeudella luopuen? Olipa kyse sitten lastenvaunuista, välikausivaatteista tai kolmipyöräisestä josta puuttuvat polkimet (kyllä, sellainenkin oli myynnissä huuto.netissä - laittakaapa varsin hakusanaksi 'haikeudella' ja hämmästykää tuloksista), itkee kansakunta ihanien tavaroidensa perään jotka kuitenkin on erinäisistä syistä myytävä.

Itseäni tämä ärsyttää. En halua lapselleni toppatakkia jolla on elämäntarina tai mekkoa jolla on historia. Minua kiinnostaa vain se missä kunnossa tuote on, onko sitä kenties pesty paljon (ulkovaatteet) ja tuleeko se ehkä perheestä jossa on lemmikki. Pelkät faktat riittävät. Kuitenkin esimerkiksi huuto.netissä tuntuu olevan lähes kirjoittamaton sääntö laittaa myynti-ilmoitukseen kuinka vaikkapa vaunut olivat niin ihanat ja kuosi niin kaunis ja käytännöllisetkin vielä, ja nyt niistä täytyy haikeudella luopua ja että en luopuisi ellei sitä ja tätä.

Onko tuosta fraasista tullut sellainen pakollinen, tyhjää koliseva myyntipuhe silloin, kun haluaa ilmaista ostajaehdokkaille että tämä tuote tulee hyvästä perheestä ja on harkinnan arvoinen? Se, että myyjä luopuu haikeudella ei kuitenkaan anna tuotteelle lisäarvoa. Tunnearvoa kun ei voi kääntää rahaksi eikä haikeudella luopuminen kerro itse tavarasta mitään. Ihmiset tuntuvat kuvittelevan että ruman tai hyödyttömänkin tavaran saa kaupattua käypään hintaan kun siitä luopumista vähän surkutellaan.

Pyydänkin teiltä, hyvä Suomen kansa, myyntitekstejä joissa nojataan vain ja ainoastaan rehellisiin faktoihin. Jos on haikea olo, kaupasta voi hakea lohduksi suklaata ja sitten illalla sohvalla nenäliinan kanssa tehdä surutyötä. Mutta ostajan ei tarvitse tätä tietää.


10 kommenttia :

 1. AAMEN! Olen itse kiinnittänyt samaan huomiota, mutta itse koen että kun joku niin äärettömällä haikeudella myydään, sillä saa korotettua hintaa. Tai ainakin luullaan näin.
  -maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis joo, juuri tuo hinnankorotusmeininki! Hyvä että lisäsit kun se jäi itseltäni puuttumaan. Joskus vaan on niin, että yhden aarre on toisen romu.

   Poista
 2. Juuri näin. Hienosti puit tämän ärsyttävän asian sanoiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin jälleen haikeudella myytäviin tavaroihin ja huomasin, että tämä asia alkoi elää ajatuksissa...

   Poista
 3. Joo, näinhän se juuri menee, hienosti kirjoitettu!

  "Meinasin että laitan muistojen laatikkoon, mutta päätin sitten kuitenkin myydä eteenpäin, jos tälle ja tälle rievulle löytyisi uusi rakastava koti" on myös aika yleinen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kuin koiranpentuja annettaisiin uuteen kotiin. Ihme ettei ostajaehdokkaan taustoja tarkasteta! ;-)

   Poista
 4. Mä olen kyllä yhteen tai kahteen vaatteeseen noin kirjottanut. :D Yleensä yritän pysyä ns. asialinjalla mutta joku vaate on ollut niin ihana että se on vaan ollut PAKKO mainita. ;) Mutta joo, kyllä muakin kuitenkin ärsyttää tuo. Varsinkin jos kyseessä on oikeasti riepu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mene sanomaan ettenkö olisi itsekin sortunut joskus haikeudella luopumaan. Mutta se oli ennen kuin tämä alkoi ärsyttää minua ;)

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina!