torstai 27. kesäkuuta 2013

Kaikki paitsi purjehdus on turhaa
Hei pitkästä aikaa! Palasimme tänään kesän ensimmäiseltä purjehdusreissulta, joka alkoi juhannusaattona. Köydet irrotimme Helsingissä ja seilasimme Porkkalan, Hangon, Kasnäsin ja Paraisten Portin kautta Turkuun. Matka alkoi kosteissa ja kylmissä tunnelmissa ja päätyi tämänpäiväisiin superhelteisiin. Kun saimme köydet kiinni Turussa eikä merituuli enää ollut viilentämässä, tuntui kuin olisimme saapuneet johonkin etelän lomakohteeseen. Jotain Suomen kesästä kertoo se, että meillä oli mukana koko varustus välikaudesta helteeseen, ja kaikkea tarvittiin. Polarn O. Pyretin takit ja (Citymarketista kaupanpäälle saadut) pipot palvelivat loistavasti. Saisivat alkaa tehdä vastaavia myös aikuisille.

Olen tutustunut purjehdukseen mieheni kautta, ennen hänen tapaamistaan en ollut koskaan edes ollut purjeveneessä. Ensimmäisenä yhteisenä kesänä sain pikakurssin knaapeihin, skuutteihin, jiippeihin, fendareihin, kryssimiseen ja takiloihin, ja minusta onkin jo kehittynyt pikkuhiljaa puolipätevä kapteenin apulainen. En ole vielä käynyt mitään varsinaisia kursseja joilla olisin opetellut navigointia tai muita elintärkeitä veneilytaitoja, joten toistaiseksi olen hoitanut satamatoimenpiteistä veneen kiinnitykset ja irroittamiset, fendarien (eli lepuuttajien) laittamiset ja pois ottamiset sekä ohjaillut (miehen seurannassa) karttaplotteriin luottaen. 

Esikoinen aloitti purjehdusuransa kolmekuukautisena, jolloin vietimme lähes kuukauden merellä, kävimme Maarianhaminassa ja seilasimme Turun saaristossa. Täytyy kyllä sanoa, että siitä kesästä ei ole kamalasta muuta mielikuvaa kuin kannen alla imettäminen. Luin aika monta kirjaa. Joissain satamissa tyydyin vain työntämään pääni ulos ikkunasta ja toteamaan että tältä näyttää palatakseni vaan takaisin imettämään.

Muutenkin nämä lapsiperhekesät ovat menneet vähän sumussa - pienet lapset ja liikkuva vene ovat välillä vähän pelottava yhdistelmä. Liivien on oltava päällä koko ajan kun ollaan kannella ja vanhemmilla silmä tarkkana ja reaktionopeus kunnossa. Tämä kerta oli jo jotenkin erilainen. Meillä oli kaikilla tosi hauskaa. Mitä nyt kuopus veti muutamat 'minä itse' -raivarit. Esikoinen on jo melko ketterä veneessä liikkuja ja lapsista on toisilleen seuraa. Kaikki energia ei mennytkään pelkkään ruokahuoltoon, vahtimiseen ja kieltämiseen, vaan lasten kanssa saattoi jo ihastella maisemia, päästää heitä hieman jo liikkumaan kannellakin itsenäisesti ja rantautumisissa ja lähdöissä he pysyivät melko kivasti 'tähystyspaikoillaan' sprayhoodin, eli tuulisuojan, alla. Aika luksusta.

Suurin ero oli kuitenkin siinä, että kerrankin osasin lähteä reissuun saamatta sitä kuuluisaa pakkaamisraivaria. Jostain syystä kaikenlaiset reissuun lähdöt ovat minulle perinteisesti olleet erittäin 'ahdistavia tunnekokemuksia', tarkemmin sanottuna sellaisia hetkiä jolloin heikompi mies pakenisi naapuriin soittamaan 112. En osaa päättää mitä ottaa mukaan ja päädyn aina pakkaamaan puolet omaisuudestamme ja vähän päälle. Pahinta on epätietoisuus siitä, jäikö jotain oleellista kyydistä. Tätä täytyy tietenkin höystää epämääräisillä tunnepurkauksilla ja marttyyrikohtauksilla.

Suuren itsenirakastamiskampanjan henkeen päätin tänä kesänä rakastaa myös miestäni konkreettisin teoin, ja tietoisesti ponnistellen jätin lähtökiukuttelut väliin. Ja kas, tuloksena oli 100% mukavampi matkatunnelma. Kannatti. Hyvä kiersi sen verran, että koko reissusta tuli keskinäisen joviaalisuuden, solidaarisuuden sekä hyväntahdon esimerkki. Mitä nyt välillä vähän huudettiin poijuhaan oikeasta asennosta tai muusta yhtä triviaalista, mutta se oli pientä se. Lomafiilis on nyt löydetty ja toivottavasti säilyykin, kun kohtapuoliin tämän työ- ja huoltotauon jälkeen palaamme ruorin ääreen.

PS. Osaisiko kukaan neuvoa, kuinka blogin kaikki kuvat saa saman levyisiksi? Hävitin vahingossa CSS:n lisäämäni koodin.


21 kommenttia :

 1. Kuulostaapa ihanalta! Purjehdus on niin mahtavaa. Itse istun kauhistellen toisella laidalla, kun vene vetää ihan kallellaan, mutta hienoahan se on. :)

  Ja hei, minulla itselläni on Popin takki, joka on aivan loistava. Ostin sen kerran alesta ja olin pyörtyä kotona, kun selvisi, että se oli "maternity jacket", jota en enää siis tarvinnut. Se on joka tapauksessa ihan all-year-round takki, ja olen siihen erittäin tyytyväinen.

  Yhtä leppoisaa ja mukavaa loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallistelut on vähän pitänyt jättää siihen että lapset osaavat omin kätösin roikkua veneessä kiinni :)

   Olen kuullut tuosta Po.P:in takista ja jäänyt siihen käsitykseen, että sen valmistus olisi lopetettu? Ainakin niitä kaupattiin muistaakseni viime syksynä, vai oliko se keväällä, huimiin hintoihin kakkosmarkkinoilla. Eli ovat olleet ilmeisen hyviä!

   Poista
 2. Mukavaa lueskella noin leppoisista lomatunnelmista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka se on vähän kulunut klisee, niin kyllä monet asiat näkee kuin uusin silmin kun katsoo niitä lasten kanssa kuin ensimmäistä kertaa. Näillä reissuilla riittää aina ihmeteltävää. :-)

   Poista
 3. Mua alkoi niin naurattamaan tuo lähtöressi ja kiukkukohtaukset. Täällä tehdään aivan samaa ja mies joka kertaa ihmettelee, että miksi ei ole jo oppinut, että ne kuuluvat asiaan, vaan lähtee aina mukaan kiukutteluihini :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on jotain ihan kamalaa välillä. Melkein tekisi mieli jättää purjehdukset purjehtimatta kun se pakkaaminen ei yhtään nappaa. Toivottavasti tässä asiassa voi edelleen kehittyä - ja tosiaan mies oppia tietämään, että kuuluu asiaan! :-)

   Poista
 4. Ihana kirjoitus, kuulostaa niin tutulta, sekä purjehdus että pakkaamiskokemukset!

  Olemme parin viikon päästä lähdössä pariksi viikoksi Turun saaristoon, Maarianhaminaan purjeveneellä. Lapset ovat 2, 6 ja 8-vuotiaita ja olemme joka ikinen kesä lomailleet veneessä. Jokainen kesä on ollut erilainen, eri kaaos eri haasteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatatetaan jopa törmätä, koska Maarianhaminaan ja Ahvenanmaan saaristoon on meilläkin suunta kun taas lomailu jatkuu! Kolmen lapsen kanssa varmasti riittää puuhaa, teillä onneksi vanhimmat jo sen ikäisiä että ne uhkarohkeimmat temput ehkä jäävät väliin ja järkikin pelaa. Kohta saatte tosissaan lomailla kun alkavat laitella fendarit ja köydet itse :-)

   Poista
 5. Kiukkukohtauksia ei voi yleensä välttää. Mutta ihanaa ,että reissunne oli noin onnistunut :) Kesän jatkoja ja rentoa meininkiä lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiukku on tainnut tosiaan tulla jäädäkseen :)

   Poista
 6. Pikaisesti guuglaten löytyi tällainen:

  .post-body img {
  width: 400px;
  height: auto;
  }

  .post table.tr-caption-container img {
  width: 400px;
  height: auto;
  }

  Tietenkin tuo 400px korvataan omaan blogiin sopivalla leveydellä. Toivottavasti tästä on apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Nyt on vaan ongelma se, että mihin kohtaan html-koodissa tuo pitäisi laittaa, tai siis minkä tilalle? Löydän kyllä nuo kohdat sieltä ctrl+f -komennolla, mutta en uskalla käydä muuttamaan niitä olemassa olevia...

   Poista
  2. Html:n ja css:n käytöstä on 10 vuotta aikaa, enkä osaisi enää tehdä mitään ilman netin ah-niin-kattavia ohjesivustoja. Tän kanssa tekisin kyllä niin, että kopioisin alkuperäisen html:n/css:n turvaan vaikka wordiin ja sitten vaan länttäisin koodin vanhan tilalle. Jos ei vörki, niin voi aina palata siihen vanhaan kopioituun. Tyyli jota toteutan on kokeile, mokaa ja kokeile uudestaan, kyllä se jossain vaiheessa alkaa toimia. ;)

   Poista
  3. http://fashionbeautyetc.com/how-to-make-all-images-the-same-size-automatically-on-blogger/ tuolta nappasin tuon aiemmin esitellyn koodin, onhan siinä toki ohjeetkin. :)

   Poista
  4. Kiitoksia! Jatkan taas illalla säätöjä :-)

   Poista
 7. Olen ollut vain kerran purjehdusreissulla ja aika turistina sitä mentiin. :) Kivaa oli mutta taidan olla enemmän mökki-ihmisiä, vaikka riittää siinäkin lapsissa vahtimista etteivät tipu laiturilta järveen... Tehtiin juhannuksena 10min. soutuvenereissu koko perheen voimin, ja taidan tyytyä siihen. ;)

  Mukavaa lomailun jatkoa ja kivaa jos ehdit välillä postata kuulumisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökki taas on mulle vieläkin vähän kummajainen, vanhempani rakensivat sellaisen vasta kun olin jo aikuinen, joten mökkikesiä ei meillä vietetty. Vähän pelottaa se työleirifiilis, joka mökkeilyyn usein liittyy. Vaikka on siinä veneessäkin hommaa, meillä ne vaan hoitaa mies ;)

   Eilen tosiaan päivitin tänne kuulumiset pikaiseen ennen nukkumaanmenoa ja tänään olen yrittänyt kuroa kiinni tätä lukupimentoa suosikkiblogeista. Ihanaa lukea kaikkien kuulumisia!

   Poista
 8. suurimmat pipokoot: 56/58 menee helpolla aikuiseen päähän noissa popin pipoissa :))

  VastaaPoista
 9. Mä en ymmärrä purjehtimisesta mitään ja saattaisin kokea epämukavuutta ahtaassa veneessä, mutta nuo purjehduskuvat on niin upeita! Aah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle alkaa nyt hieman aueta kun on kahdeksas vuosi menossa, mutta oikeasti pitäisi käydä jotain jotain oikeita kursseja ettei olisi ihan uuno joidenkin asioiden suhteen. Onneksi on hyvä opettaja kotiveneessä :-)

   Poista

Kommentti ilahduttaa aina!